keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Thaimaa

Tätä kirjoittaessani, olen epävarmalla pohjukaissuolella Bangkokin tilanteen kehkeytymisestä. Meillä on lento 29.1  Bangokin Suvarnabhumiin ja ja siitä 1h 50 min päästä suora jatkolento, samalta kentältä Air Asian koneella Krabiin. No, sitä tietoa ootellessa, laitan tähän omat päräyttävimmät yberit. Itse tykkään lungata & chillata, niin sitä osastoa:

 Prachuap Khiri Khan: Miellyttävin / kaunein merenrantakaupunki. Bangkokista lähtö, Victory sotamuistomerkin juurelta, 285 km/ 45 bahtia per napa minivänissä / 2h.15min ajoaika / keskinopeus 140km / h / kaksi taukoa. Kaupunki lepää laiskasti pitkän lahukan rantaviivassa. Molemmissa päissä upeat korkeat vuoret ja sivustoilla karstivuoria istutettu yksittäisesti mereen lepäämään. Turismi tuli noin 4 vuotta sitten. Vieläkin farangia katsotaan pitkään ihmetellen. Majoitus rantaviivassa noin 1000 bahtia yöltä. Keskemmällä kaupunkia 250 - 400 bahtia per yö. Thaimaan halvin olut?  Iso Chang 0.68 l vetoisuudella raflassa 40 batia ja kaupassa 35 batia.  Jos jossain olet juonut halvemmalla, niin kerro minulle. Oluen hinta toimii myös hyvänä turisti - indeksi mittarina. Jos maksat em. tuotteesta 100 bahtia - olet kohtalaisessa turistirysässä. Jos maksat 200 bahtia - olet mahottomassa turistirysändeelissä (aukaise merta). Mukavaa oleilua, hyvien ruokapaikkojen metsästystä. Kiireetön rytmisyys, kaikki puoliunessa lungailee hymysuin.

 Karkea laskuri: 1000 b = 20 e
                           100 b = 2e , nyt euron kurssi poikkeuksellisen hyvä.

 Krabi: Jotain peri idyllistä, impakti kokoisuus. Elää omaa elämäänsä, vaikka kivenheiton päässä Ao Nang. Thaimaan halvin majoitus samalla; Chaofa kadulta saat 1 eurolla yöpaikan, joka läpäisee tarkan naisen silmämunatestin. Perussiisti huone, jossa ei ötökän ötökkää, ja ainut haju lähtee miespuolisista sukista, jos kyseinen Hän, on erehtynyt ne aamulla jalkaansa laittamaan. Parasta ruokaa, mitä olen ikuna syönyt. Toki, nämä ovat niitä makuasioita. Vogue - tavaratalon takana ke ja la iltatori ( Krabin kartasta löytyy). Keräsin annoksia ja erinlaisa dippejä isolle tarjoilualustalle. Hämmentäväksi teki se kokemus, etten tiennyt mitä söin?  Oliko se lihaa, kalaa, kanaa vai mitä?  Same same dipeissä. Suomen kielestä ei löytynyt sanaa, jolla olisi pystynyt kuvantamaan, miltä ruoka maistui. Yleensähän pystyy sanomaan, että suolaista, makeaa, hapanta tai, että muistuttaa maultaan Lampisen jänistä... Muttei tässä kohden, se oli jotain isolla kädellä Umamia.

 Koh Jum; joka sijaitsee Krabin ja Koh Lantan välissä. Kun pitkähäntävenho, jonka katolla lukee Season Bungalow, ilmestyy autolauttasi kylkee, hyppää kyytiin. Laiskottelua, hiljaisilla rannoilla. Saaren ystävällisin henkilökunta. Jos lähetetät perinteisen palmukuvakkeen kotio, jossa kaikki niinku kohallaan, niin täältä sen voi lähettää. Kaakon puolella saarta asustaa merimustalaisten yhteisö. Mene heidän kalaravintolaan, joka sijaitsee vedenpäällä paaluilla. Tilaat pikkuhinnalla Changin tai Singhan ja 1kg kalan red snäpperiä. Olet makuhermojen ääressä, eikä vierailusi jää ainoaksi kerraksi. Kilometri kaupalla rentoa unelmarantaa, jossa ihmisistä voidaan puhua enemmän yksilöinä, kuin käyttää joukkio määrettä.

 Koh Phayam; Matkustat aluksi Ranongiin, Myamarin rajan tuntumaan. Hapetat itseäsi ensin yhden yön mantereen puolella. Aamusta satamaan ja saarta kohti. Autenttinen viidakkosaari. Sähkö tuotetaan omilla generaattoreilla. Valot sammuu klo.21. Kunnon maanteitä ei ole, vaan viidakon halkoo itsetehdyt betonilaatat, joiden kunto vaihtelee. Matkaoppaissa mainittu ykkösmesta Bamboo Bungalows on höpöhöpöä. Sen vierellä, silloin vielä nimetön (v. 2010) on paras. Isot puut katkottu 1,5 metrin korkeudelta.( Siitä pitkä miinus). Sen varaan rakennettu iso lavetti, 20 neliötä. Teltta tai huvilaviritys, todella tasokas sellainen, sen päällä sitten. Iso veranta, löhöilypatjat, sisällä sitten luxus sängyt. Meri 80 metrin päässä, toimi tuulettimina, siihen väliin vielä laitettu rafla pystyyn. Viidakko suoraan takana hengittämässä niskaan. Itse en ole ollut kalaruoan ystävä. Jos keittiössä häärii edelleen Rambo niminen kokki, syö pelkästään kalaa. Käsitykseni muuttui. Oltiin viikko, viikon lopuksi omistajat veivät meidät ilmaiseksi Khao Lakiin, koska olivat samassa ajassa ja suunnasssa. Makee ranta, aallot niin runsaat, että vatsalauta boardilla pysty surffaan aallonharjalla. Kaikki happy face, miksipä ei, paratiisisaarella. Hiljaista ja vielä hiljaisempaa seasongin jälkeen. Maaliskuun lopulta alkaen olet melkeinpä yksin kilometrien pituisilla beatseillä. Hintataso niin matala, ettei oikeuta numeraalistamiseen.

 Koh Pih Pih; Long Beatch, joka sijaitsee n. 5 km keskustasta kaakkoon niemen kärjessä. Ota pitkähäntävene keskustasta. ( Toki jos haluat jäädä bilettään, niin tää on toiseksi paras mesta Koh Phanganin fullmoonien jälkeen ). Laita matkatavarat ensimmäisen respan lattialle odottamaan. Asia on ok, vaikka et majoittuisi sinne. Eri matkajärjestäjät / oppaat eivät kerro kaikkia majoitusvaihtoehtoja. Pieniä, 4-10 kpl bungaloweja ei mainita. Me oltiin sellaisessa. 800 batia /nacht . Snorklaus on se ykkösjuttu. Olen päätäni uittanut kaikilla Thaimaan ns.kohteilla,Similanit sun muut, mutta tämän nostan keulaan. Snorklauskamat roikkuu ulkona reelingillä. Ihmettelin tätä, mitä näillä tehdään?  Omistaja näytti sormella rantaa kohti. Kahlasin navalleni, maski päähän ja pinnan alle. Säikähdin. Kalat meinas tulla päälle. Rannasta 8 metriä ja kaikki oli siinä. Kirkas vesi, riutat vieressä. Aamutuimaan, klo. 5 - 6 pystyi näkemään riuttahaita. Paikalle järjestettiin myös sukellus & snorklausretkiä, mutta hässäkkä ei ollut isoa. Kaikki snorklaukseen liittyvä ilmasta ja äärellä.

Bonukset: Khanom, voit harrastaa luomu - uintia rakkaasi kanssa. Täysin luonnonvaraista rantaa ja toimintaa, omalla privaattialueella, 300-500 metriä. Ei ketään, mitään. Skootterilla pörhellät päätietä pitkin, joka mukailee rantaa. Kun löydät mieluisan rantakaistaleen, niin poikkeat kinttupolkua pitkin rantaan. 9 km. pituiselta Nadan biitsiltä on mistä valita.
Ban Saphan Yai: Chumphonista vajaa 100 km ylöspäin. Noin 10 km Unelma Säleikkö rantaa, harvakseltaan Bungaloweja ja niihin kytkeytyneitä ihmisryppäitä. Olet niin harvinainen näky paikallisten kyläläisten silmissä, että sinua valokuvataan. Liikenne pysähtyy, sinun ympärille kerryttään. Kun nousin junaan, paikallinen VR:n henkilökunta otti valokuvia meikäläisestä ja jätti juna asiat taaemmalle. Hintatasosta ei viitti enää puhua.


Haluatko käydä paikassa ennen Göstaa kohteet?  Ruotsalaiset, ystävämme, ovat valveutuneita veikkoja. Ruotsalaiset löysivät Khao Lakin, Koh Lantan n.15 vuotta ennen Suomalaisia. Silloin kun Suomipoika keksii, että Bossi hajuveden voi vaihtaa johonkin muuhunkin merkkiin ja tavailee Khao Lakin sanoja oikein, ruotsipoika on jo muuttamassa muualle. Lähtevät siis seuraavaksi pois Koh Lantalta. Nyt kerron kohteet, jossa ei ole yhtään em. kansallisuusryhmittymää. Siellä ei ole itseasiassa turisteja oleskaan.  Don Muaeg lentokentältä, paikallinen lentokenttä Bangokissa;  Hat Yaihin / 966km, ( hinta piip piip euroa, ei saanu puhua enää). Eka mesta on Yain vieressä 28 km päässä, Songkhla. Matkaoppaat 2013 valistavat, että täysin Thaimaalainen merenrantakohde. Siitä jatkat sitten ylöspäin chillailtuasi tarpeeksi. Nouset merenrantaa pitkin, minivän off course. Na Thong, Bang Chak, Hua Sal, Pan Pak Phraek ja Pak Phanang. Ei kuulostanut tutulta, ajattelet, ei pidäkkään, mutta seuraavien 20 vuoden aikana alkavat pikkuhiljaa tutuiksi tulla. Lagerfelttiä ja sinepäin kiitos. Youtubessa on aina jotakin edellämainitusta. Valitse mieluisa kohde, laita sitten Suomi lippu salkoon, olimme täällä ensimmäisinä. Samanlainen surffaus tuntemattomaan on väli Khanom - Nakhon Si Thammarat. Em. paikkojen edustat ovat vielä täynnä pieniä korkkamattomia saaria. Nyt kun kaikkien huulilla on Trangin saaristot, paikat alkaa olla jo menetetyt, ehtymättömän turistivirran vuoksi. Koh Lipet ymssit. Saa niistä vielä nauttia muutaman vuoden.

Jo/han pärähti.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti