keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Ympyrä

Alku, matka ja päätepiste. Tehty matkaa itseen ja ulkopuolelle yli 1,5 vuoden ajan. Molemmat mielenkiintoisia. Itsehän ei voi olla tylsä, vaan erittäin vakavasti otettava? Itseilymatkailu noudatteli monisyistä prosessia. Sitä ei pidä ymmärtää vääriin. En tarkoita mitään palleista puristelu retriittiä hangen keskellä. Joko tuntuu - kysymyksellä? Jo tuntuu, mutta kengät jäi sisälle. ( ja ne kädet voi irroittaa.)

Alku oli huohahtamista. Loikka oravanpyöräisestä poikke. Harkittu sivuluisu jäiseltä maantieltä maitolavaa kohden, jossa unohtunut tonkka odottaa Teuvo Oinaksen julisteen alla. Vilkuttaa bussille nro.43 huopikkaat jalassa. Helepotusta & huokauksia. Saada tehdä jotakin sellaista, mistä haaveillu pitkään. Toteuttaa unelmia ja elämätöntä elämää? Sitkusta tuli nyt ku...

Matka kaartuu ympyräksi. Matkanteko on jousella ampumista. Kaari, maali, napakymppi tai selitettävissä oleva huti. Matkojen aikana asiat ja arvot muokkautuvat. Oravapyörässä polkiessaan ihminen luo omanlaisensa maailmankuvan. Laittamalla polkukoneen narikkaan, kaikki muuttuu. Positio ja siihen liittyvät kytkennät. Sitä liene matkateko myös osittain on. Katella uusin silmin kaikkea tutun turvallista. Elettyä elämää.

Katsontokanta voi johtaa siihen, että tiputat kiven kaivoon, eikä pohjakolahdusta kuulu. Kaivo ei ollutkaan sellainen kuin luulit. Puhuvat kasvustakin, kannonnokka vertauksella. Nyt oikeakätisenä tietää, onko vasen käsi taskussa. Olen aina ollut näkijä ja enenevissä määrin myös kokija. Henkinen sydänkohtaus ja irtaantuminen katonrajaan katsomaan äärijäni. Mikä ollut itselle valetta ja mihin uskoutunut.

Päätepisteessä tyhjä käsi. Tyhjyydestä ei aluksi tiedä kokemaa. Mikä on? On kuin lapsi, joka on saanut juuri tietää, ettei oikeaa Joulupukkia ole olemassa. On palattava kuitenkin takaisin tyhjänä. Vain näin voi alkaa täyttyä uudestaan tai olla täyttymättä mistään. Päätepiste muuntautuu kääntöpisteeksi, uudeksi suuntimeksi kosakaasun päähän.

Budhalaisena riemastuisin moisesta. Valaistuminen, edes jonkinsorttinen, on saavuttanut minut. Lappalaisena en oikein tiedä. Voiko sillä sytyttää nuotion? Jospa kaikki onkin suurta huijausta vai juuri näin tarkoitettu elettäväksi?

Tiedän kuitenkin, miten aloitan. Aukaisen käden. Avokämmenen alla kasvaa entistä vahvemmat juuret. Avokämmen esittää nöyrän kutsun elämälle.


3 kommenttia:

  1. Kirjotuksesi voisi lokeroida päiväkirjamerkinnäksi, jota se suurimmalta osaltaan onkin, mutta siinä on myös paljon filosofisia elementtejä, aihetta kolumniksi, esseeksi, romaanin luvuksi, toki myös runoksi, varsinkin proosarunoksi...muiden muassa tämä on runoutta: "Matka kaartuu ympyräksi. Matkanteko on jousella ampumista. Kaari, maali, napakymppi tai selitettävissä oleva huti."
    Kuvaat osuvasti tunnelmia ja tuntoja liittyen muutokseen, rohkeaan hyppyyn kohti tuntematonta. Olen itse kokenut tuon saman. Lähtenyt pitämästäni työstä -jättnyt virkani - ulkoisten olosuhteiden vuoksi, tietämättä mitä tulee tapahtumaan jatkossa. Myöhemmin huomasin kyllä pois lähdössäni myös syviä syitä itsessäni:)

    En tiedä haluatko, että otan ylipäätään kantaa tekstisi ajatuksiin syvemmin. Ilmeisesti voi se olla mahdollista, että pystyy elämään balanssissa itsensä, työnsä ja tärkeiden ihmissuhteiden kanssa. Ensin vain pitäisi löytää juuri se oikea työ, oikeat ihmiset ympärille ja tietysti ensimmäisenä se oikea ja aito minä joka tietää kuka on ja mitä tahtoo. :) Huumorin kukkaa!

    En tiedä millaista työtä teet, millainen on ammattisi. Voisitko kenties työmiljööstäsi kirjoittaa aikalais-romaanin? Silloin voisit luomiesi henkilöiden kautta päästellä erilaisia tunteita ja kokemuksia avoimemmin. Sanankäytön kyllä hallitset.
    Sinullahan on jo lukuisia sivuja valmiina blogissasi.
    Kirjoita toki lisää. Anna palaa, näppäinten laulaa. Tekstin ensiversiota luodessa pitää kriitikko-minä jättää oven taakse, tekstiä voi aina korjata sitten kun sen aika on.
    Kun vanhenee, ja sitten kun sen hyväksyy, että se on väistämätöntä, riittää pienetkin onnistumisen ja onnen pipanat. Ainakin silloin tällöin. :) Sanovat viisaat, että unelmia pitää olla. Mitäs mieltä olet? Unelmia, hyviä ystäviä, maisema jossa viihtyy...jne jne... mitä kaikkea siihen hyvään elämään liittyykään.
    Tämä on hyvin nähty. Hieno yhteenveto, aforismi:
    "Tiedän kuitenkin, miten aloitan. Aukaisen käden. Avokämmenen alla kasvaa entistä vahvemmat juuret. Avokämmen esittää nöyrän kutsun elämälle."

    naapuri

    VastaaPoista
  2. Lähetän nämä eräänlaiset keskeneräiset versiot luettavaksesi ihan kannustukseksi sinulle jatkaksesi omaa kirjoittamistasi:
    (En ole ehtinyt tsekata runojen oikeinkirjoitusta saati järjestystä, ajatuksista ja kuvista puhumattakaan, et siis tarvitse analysoida näitä.)


    Osa jää aina
    vieraaksi
    tunne siitä,
    ettei kuulu siihen
    hetkeen, paikkaan
    sinun salaperäiseen
    historiaasi
    välimatka ei ole
    ääretön

    niin monta tarinaa
    mihin tahansa
    vieraaasta todellisuudesta
    josta ei voi puhua ääneen
    kulkuneuvo

    ristisanatehtävän tyhjiä ruutuja
    tyhjää aikaa
    miten nähdä
    lukittujen sanojen kuvat
    mitkä tahansa
    sanat signaalit
    pääsevät perille
    läsnäolossa

    Asuuko kuu
    siinä vielä
    missä se näki
    meidät
    yhdessä.

    Vanhat kirjaimet
    tai numerot
    joilla ilmaista
    nyt-kieltä
    alitajunnan
    seutuja
    uniin
    piilotettuja.

    Ristisanatehtävä
    ruudukot historiaa
    täynnä tyhjää aikaa
    välissämme
    josta ei puhuta
    väärät sanat
    ne eivät osaa
    kysyä oikein
    vastauksia



    Susi ulvoo
    kuuntele
    sydämen pakolainen
    nyt lumisade
    tuo tähdet
    hiuksille
    kun naurat
    lumipolku lentää



    Kasvosi myrskylyhty
    vuosien pimeässä
    kun kauhu
    nostaa päänsä
    kaivoskuilut umpikujat labyrintit
    unia selittävä aika
    ei kaikki ole
    heijastusta
    näkymätön muste
    se kirjoittaa
    valot pimeään
    mutta ei hän anna
    viimeisen roolihenkilön
    astua vielä huoneeseen
    kun tietää
    sanat
    välimatkan.

    Varattua aikaa
    et tarvitse sitä
    meri on kaukana
    ja kengät täynnä kiviä
    ilonpilaaja
    hän lukee
    sydämen ylilyöntejä
    kadonneita sormuksia
    pidä silmäsi kirjassa
    jänisjahdissa oksentava
    nainen
    veri hyytyy
    valo on ruskeaa
    helvetisti tuhkaa
    maailman lattioilla
    ja olisin tanssinut
    vielä kanssasi


    Että tämä kaikki voisi tapahtua
    suljettujen silmien takana
    kynästä loppuu muste
    kamerasilmä.








    Kuolema on totta
    sen voi nähdä
    ulkopuolelta
    kuin syntymän.
    kaikki muu on
    toiveiden heijastusta






    Kasvoissasi on kello
    totuus ja sen negatio
    etuajassa
    kohti tulevaa
    vaikka mitään
    ei tapahdu
    parakissa makaa
    silkillä peitetty nainen

    unet odottavat näkijöitä
    pikku-rumpalini
    se toteutui
    onnennumeroissa

    kukaan ei enää palaa
    kulisseihin
    kirjoitettuihin kohtauksiin
    mitä me todella sanoimme
    tarpeeksi
    sanaakaan
    ei puutu.





    Sinä olet kesken
    minussa
    ja nimesi
    unia on vielä
    näkemättä
    sillä ennustuksiin
    ei voi luottaa

    otsalamppu näyttää
    polun pimeään.


    Joka päivä
    hän matkustaa
    tyhjyyden pinnalla
    aikakoneen turisti
    lähtökohtien kerääjä
    sinua
    kohti.

    VastaaPoista
  3. Edelliset tekstirimsut ovat naapurilta :)

    VastaaPoista